Mazariner, kan vara bland det godaste som finns! Det är något speciellt med mördegen tillsammans med mandelfyllningen och glasyren ihop. Och nu när vi går in i säsongen med rabarber var jag tvungen att prova baka mazariner med just det och gissa om det blev gott! Fyllningen är smaksatt med lite kardemumma (går att utesluta) och så gömmer där sig lite rabarber i form av en kompott också. Dessa får ni inte missa att baka! 🙂
Till ca 20 st:
Mördeg:
200 g rumsvarmt smör
5,75 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 tsk mald kardemumma (kan uteslutas)
Fyllning:
250 g rabarber
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk maizena + 1 msk vatten
Glasyr:
3 dl florsocker
1 msk citronsaft
Ca 1 msk vatten
Rabarberkompott: Börja med rabarberkompotten. Skölj rabarbern och dela sedan i centimeterstora bitar. Vill man först ansa den går det bra men då försvinner den vackra röda färgen. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka tills rabarbern mjuknat. Blanda maizena och vatten och tillsätt i kompotten. Låt koka till önskad konsistens. Ställ åt sidan och låt svalna.
Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen. Nyp ihop med händerna till en smidig deg. Tryck ut degen i mazarinformar (går även bra att använda en muffinsplåt likt DENNA) och skär bort degen som hänger över kanterna för att få fina och jämna kanter. Ställ in i kylen.
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda denna med smör, socker, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Ta ut formarna ur kylen, lägg en liten klick fyllning i formarna, därefter en klick rabarberkompott och sedan fyllning igen så de fyller 3/4 av formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.
Glasyr: Blanda ihop florsockret, citronsaft och vatten till en slät glasyr. Skulle den vara för fast/lös i konsistensen kan ni bara tillsätta lite mer av antingen vattnet eller florsockret. Glasera mazarinerna när de svalnat. Ställ in i kylen och servera när glasyren stelnat!
Lycka till! 🙂