Vill du baka en riktigt saftig långpannekaka som är fylld med rabarber och mandelmassa samt toppad med en maräng smaksatt med kardemumma ska du spana in den här! Så fantastiskt god och smidig att baka till många! Tror inte någon skulle bli besviken av att bli serverad en sådan här kaka 😉
2 ägg+2 äggulor
150 g smör
2,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
1 dl vispgrädde
Ca 300 g rabarber
Maräng:
4 äggvitor
2 tsk mald kardemumma
2 dl socker
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör och socker mjukt. Tillsätt 1 ägg och 1 äggula i taget (spara äggvitorna till marängen) och vispa ordenligt. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten under omrörning. Vänd ner den rivna mandelmassan och grädden och rör om till en jämn smet. Skölj rabarbern och skär i centimeterstora bitar. Vänd ner hälften av bitarna i smeten och rör om försiktigt. Häll smeten i en långpanna (ca 25*35 cm likt DENNA) klädd med bakplåtspapper och lägg på resten av rabarbern på toppen. Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den fått en fin färg och är nästan helt klar.
Maräng: Vispa äggvitorna tillsammans med kardemumman till ett fast skum. Tillsätt lite socker i taget samtidigt som du vispar. Vispa tills du får en fast och glansig maräng. Bred på marängen över kakan och sätt in i ugnen i ca 5-10 minuter igen. Ta ut och skär upp i rutor.
Lycka till! 🙂
23 svar
Ser hur gott ut som helst!!!! Och väldigt mycket wow!!!! I kvarteret brukar vi ofta ha middagar och bjuda varandra på fika, och eftersom alla har rabarber blir det ofta nåt på det. Jag har dock haft svårt att hitta på nåt som inte är samma lika som alla andra. Man vill ju ha lite variation! Detta blir perfekt!!! Hur många ägg blir det totalt? Visst blir det 6st? Två äggulor används inte (de blir bea eller majo istället!)
Va roligt att du gillar och vilket roligt upplägg med grannarna! :)) Precis 6 st totalt 🙂
Åh, det enda jag inte har hemma är vispgrädde.. kommer det funka med mjölk eller kanske naturell yoghurt?
Absolut mjölk går också bra 🙂
Låter helt magiskt gott. Måste prövas. 😍😋
Dock så undrar jag hur man förvarar dom och går de frysa med marängen?
Så roligt att höra! :)) Förvara i en lufttät burk och de går absolut bra att frysa med marängen. Dock kan marängen ändra lite konsistens.
Kan man förbereda själva kakan, grädda den i första steget. Sedan marängen dagen efter, bre på den och köra i ugnen för marängens skull? Blir det bäst att göra hela kakan på samma dag?
Nej tyvärr inte, måste göra hela kakan
Ska vispgrädden vara vispad?
Nej 🙂
Ser ju supermumsig ut! Funkar den månne att frysa?
De går bra 🙂 Dock kan marängen ändra lite konsistens.
Ser jättegod ut!!😊 Går den att frysa?
De går absolut bra att frysa med marängen. Dock kan marängen ändra lite konsistens.
Går den att göra dagen innan den ska serveras?
De går bra men den är allra godast nygräddad pga att marängen kan ändra lite konsistens allt eftersom
Fick inte till marängen jag e, eller blir den inte krispig som en maräng
Den blir endast lite krispig på toppen och segmjuk i mitten 🙂
Hej! Är kakan god dagen efter eller ska den helst ätas samma dag?
Skulle rekommendera samma dag pga att marängen ändrar lite konsistens allt eftersom 🙂
Hur är den dagen efter ?
Hej, låter verkligen smarrigt.
Ska smöret smältas eller ej? Kan man blanda med elvisp?
Hej, det ska inte smältas. Absolut det går bra 🙂