Vad sägs om en segkladdig kladdkaka med smak av vit choklad och jordgubbar tillsammans med en lättvispad jordgubbsgrädde? Så fantastiskt gott och somrigt att bjuda sina gäster på. Extra plus att den blir så vacker med färgerna. Den här kommer jag baka mycket nu när säsongen för våra färska jordgubbar närmar sig 🙂
Till ca 6-8 pers:
Detta behöver du:
2 ägg
100 g smält smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält vit choklad
Jordgubbssås:
400 g jordgubbar (helst färska men går bra med frysta)
0,75 dl florsocker
1 msk citronsaft
3 dl grädde
Börja med jordgubbssåsen. Blanda ihop jordgubbar, florsocker och citronsaft i en kastrull och låt småkoka tills jordgubbarna blivit mjuka. Ta bort från plattan och mixa ihop till en slät sås. Låt svalna något.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och smält därefter den vita chokladen i smöret på svag värme. Vispa socker och ägg för sig och blanda därefter ner resten av ingredienserna. Häll ner i en smörad springform (20 cm, jag använder DENNA). Ringla över ca hälften av jordgubbssåsen (spara resten till jordgubbsgrädden) och gör lite fina mönster med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
Jordgubbsgrädde: Vispa grädden. Lägg upp i en skål och ringla ner jordgubbssåsen. Rör om så det bildas fina mönster.
Lycka till! 🙂
10 svar
Hej!
Jag provade den här, men den blev alldeles rinnig, trots att den fick stå nästan 15 min extra i ugnen. Undrar varför?
Hej, Vad märkligt. Använde du över och undervärme istället för varmluft?
Går den att göra glutenfri?
Ja det ska inte vara några problem 🙂
Behöver den stå kallt? Om man lägger på grädden i efterhand alltså.
Nej då kan den stå i rumstemperatur. Tycker däremot den blir extra god om den får stå i kylen en stund 🙂
Funkar den att förbereda dagen innan?
Absolut! Jordgubbsgrädden är dock godast att göra samma dag 🙂
Kan man använda blåbär?
Absolut det går bra 🙂