Hej på er!
Äntligen kommer här ett nytt recept. Känns som det var evigheter sedan sist. Åkte på ett segt virus som tagit sin lilla tid att bli av med men nu börjar jag äntligen känna mig som mig själv igen. Igår var första dagen på ett par veckor som jag stod i köket och bakade och som jag hade saknat det. Och det som jag bakade var det här. En alldeles underbar jordgubb och vaniljkaka med en vit chokladkräm. Så otroligt somrigt och gott. Tänker att dessa är perfekta att servera på midsommar 🙂
Kaka:
3 st ägg
3,5 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
75 g riven mandelmassa (kan uteslutas)
Vit chokladkräm:
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
300 g philadelphiaost
Topping:
Ca 500 g färska jordgubbar (1 liter)
2 msk florsocker
0,5 dl vatten
Vaniljkaka: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Blanda ihop smör och socker mjukt. Tillsätt 1 ägg i taget och rör om. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten under omrörning. Vänd ner den rivna mandelmassan och grädden och rör om till en jämn smet. Häll ner i en bakplåtsklädd form (ca 23*23 cm likt DENNA). Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Vit chokladkräm: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Värm vispgrädden i en kastrull. Ta bort från plattan och häll ned över den vita chokladen så den smälter. Låt svalna något. Rör ned philadelphiaosten och vispa tills det blir fluffigt. Ställ in i kylen och låt stelna något.
Topping: Skär jordgubbarna i bitar. Koka upp ca 1 dl jordgubbsbitar med vatten och florsocker. Mixa ihop till en slät sås.
Bred på kakan med den vita chokladkrämen. Toppa med de färska jordgubbarna och avsluta med att ringla över lite jordgubbssås. Skär upp i fyrkantiga bitar.
Lycka till! 🙂
8 svar
Man man fryser det?
De går bra 🙂
Hej!
Har bara rektangulära formar, tips på mått?😊
Samma dosering av ingredienser funkar till en form på 20*30 cm 🙂
Okej!😊tack för hjälpen och trevlig midsommar🌼
Jag får inte chokladkrämen att stelna. Den är nästan rinnande😅🍓
Testa att ställa in den i kylen en stund och därefter vispa igen 👍
16 bitar? Vi var 6 personer och det blev inte en smula över…😄