INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Segknäckiga havrerutor

Länk till detta recept

11D56969-B0CE-429F-82E1-C8C80A352B25 Är ni ute efter att baka kakor som inte kräver mycket tid eller arbete att göra men som samtidigt räcker till många och blir så otroligt goda? Då ska ni baka dessa segknäckiga havrerutorna!! Den enda nackdelen skulle väl vara att de är svåra att sluta äta. De är lite smått beroendeframkallande 😉

Jag använde en kvadratisk form på ca 24 cm i diameter (likt DENNA), vilket gjorde dem lite högre. Vill man så går det jättebra att göra dessa i en långpanna också på 30×40 cm. Då blir de däremot ganska platta men oavsett vilket blir de supergoda!

200 g smör

6 dl havregryn

2 dl socker

3 msk mjöl

2 msk grädde

3 msk sirap

1,5 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner sirap och grädde i denna. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt smörblandningen. Rör ihop till en jämn smet. Klä en bakform på ca 24 cm eller en långpanna med bakplåtspapper. Häll smeten i formen eller långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 15-25 minuter beroende på storlek på formen. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor.

Lycka till! 🙂

 

Dela med dig

27 svar

 1. Oj så goda de ser ut! En perfekt liten kaka till kaffet efter maten, och ja man kan se på dem att man gärna tar mer än en😉
  Kram 🌷

 2. Så sjukt ! 1 timme innan jag hittade receptet sa jag till tanten att jag ville ha sådana sega havrekakor och som sagt hittade jag receptet på nyhetssidan hehe . Vart att baka direkt . Kanon goda och som sagt vanebildande . Lite oljiga kanske .

 3. Supergoda kakor! Jag undrar bara om man kan ta mindre mängd smör, eftersom mycket rinner ur och ligger i botten på formen?

  1. Ja, du kan minska mängden smör till 175 gram alternativt låt smetblandningen stå framme i en timme i rumstemp innan du häller upp den i formen så hinner havregrynen absorbera mer av vätskan. Lycka till.

 4. En kvadratisk form på 24 cm i diameter…… Så en rund form då? Diameter är mått på en cirkel nämligen för å va lite petig. 😉

 5. Är måtten faktist rätt i receptet? Jag var så frestad när jag såg på bilden, men var lite tveksam redan när jag la ”smeten” i formen, för den var lika torr som havregrynen i förpackningen! Och fast jag följde receptet exakt så blev slutresultatet torra havregryn som hade otroligt lite sötma, men däremot var de otroligt salta med en halv tesked salt. Kan tillägga att jag använde finska havregryn.

 6. Supergoda. Tack 🤩. Tips – det blir mindre disk om man smälter smöret i en stor kastrull, lägger till sirap, socker och grädde och bara rör ihop de torra ingredienserna och öser ner dem i kastrullen. Sen blir rutorna (om möjligt) ännu godare om man ringlar smält mörk choklad över…

 7. Har bakat de här flera gånger, supergoda. Är man sugen på nåt sött/lite segt , så är de här perfekta. formen som jag använder är 23×34 cm.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept