Fredag idag! Så härligt och då vill jag dela med mig utav ett extra gott recept som är perfekt som dessert i helgen. Nämligen underbara marängbakelser fyllda med vispad grädde och karamelliserade äpplen. Helt otroligt gott och smidigt att göra till många.
Till ca 15 st:
4 äggvitor
2,5 dl socker
3 dl rispuffar
Stora muffinsformar
Karameliserade äpplen:
400 g skalade äpplen
50 g smör
0,75 dl råsocker
0,5 tsk kanel
Topping:
Ca 5 dl vispgrädde
Maräng: Sätt ugnen på 100 grader (varmluft, 120 grader över undervärme). Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Häll ner lite strösocker i taget under vispning tills du får en slät och glansig maräng. Rör ned rispuffarna. Fyll muffinsformar till 2/3. Forma dem så det blir en liten fördjupning i mitten. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre (likt DENNA). Sätt in i ugnen i ca 1 timme. Låt sedan svalna.
Karamelliserade äpplen: Skala och skär äpplena i små bitar. Stek tillsammans med råsockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena blivit mjuka och blandningen fått en seg konsistens. Tar ca 10 minuter, lite beroende på hur stora äppelbitar man har. Låt svalna.
Montering: Lägg en klick grädde i varje marängmuffins. Toppa med karamelliserade äpplen.
Lycka till! 🙂
4 svar
Gillar bäst recept där hela ägget går åt. Men du har kanske plan för vad du gör med äggulorna?
Kan man frysa dem?
Dessa skulle jag undvika att frysa pga att de skulle kunna tappa sin konsistens
Hej.
Vilken äppelsort har du ?