Inlägget innehåller annonslänkar

Äppelmumstårta

Här kommer ännu ett recept med äpplen. Hoppas inte ni tröttnat på mina äppelrecept ännu 😉 Vad sägs om en äppelmumstårta som består utav en saftig äppelkaka, kolaglasyr och kokos. Så enormt god!! Blev så inspirerad när jag såg detta receptet och kände att jag måste göra en egen variant på dessa och det här blev resultatet. En kärleksmumstårta fast med äpplen och kola istället 🙂

Till ca 10 st:

Äppelkaka:

2 ägg

2 dl rapsolja

2 dl strösocker

1 dl farinsocker

4 dl vetemjöl

1 dl gräddfil, filmjölk eller naturell yoghurt

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk kanel

2 äpplen

Glasyr:

75 g smör

0,5 dl mjölk

0,75 dl kolasås (jag använde färdigköpt)

4,75 dl florsocker

Topping:

1 dl kokos

Äppelkaka: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt 1 ägg i taget och därefter rapsolja och gräddfil. Skala och finriv äpplena och rör ner dessa i smeten. Fyll en bakplåtsklädd springform på 24 cm (jag använder DENNA). Sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda ihop med resten av ingredienserna till en slät glasyr. Täck kakan med glasyren och strö över kokos.

3
171

Inlägget innehåller annonslänkar

Marängbakelser med karamelliserade äpplen

Fredag idag! Så härligt och då vill jag dela med mig utav ett extra gott recept som är perfekt som dessert i helgen. Nämligen underbara marängbakelser fyllda med vispad grädde och karamelliserade äpplen. Helt otroligt gott och smidigt att göra till många.

Till ca 15 st:

4 äggvitor

2,5 dl socker

3 dl rispuffar

Stora muffinsformar

Karameliserade äpplen:

400 g skalade äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

0,5 tsk kanel

Topping:

Ca 5 dl vispgrädde

Maräng: Sätt ugnen på 100 grader (varmluft, 120 grader över undervärme). Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Häll ner lite strösocker i taget under vispning tills du får en slät och glansig maräng. Rör ned rispuffarna. Fyll muffinsformar till 2/3. Forma dem så det blir en liten fördjupning i mitten. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre (likt DENNA). Sätt in i ugnen i ca 1 timme. Låt sedan svalna.

Karamelliserade äpplen: Skala och skär äpplena i små bitar. Stek tillsammans med råsockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena blivit mjuka och blandningen fått en seg konsistens. Tar ca 10 minuter, lite beroende på hur stora äppelbitar man har. Låt svalna.

Montering: Lägg en klick grädde i varje marängmuffins. Toppa med karamelliserade äpplen.

Lycka till! 🙂

3
38