Efter att ha bakat äppelmumstårtan häromdagen slog det mig att jag inte har något recept på kärleksmums. Otroligt egentligen då det är så enormt gott! Ställde mig därför och gjorde en kärleksmumstårta och herregud så gott. Blev så saftig och den choklad och kaffesmakande glasyren skulle jag kunna äta upp bara som den är 😉 En perfekt tårta att bjuda på allt från en liten mysig fikastund till ett större kalas.
Till ca 10 pers:
Chokladkaka:
200 g smör
50 g mörk choklad
2 dl mjölk
3 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Glasyr:
100 g smör
0,5 dl starkt kaffe
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
4,5 dl florsocker
Topping:
1 dl kokos
Chokladkaka: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Smält smöret och den mörka chokladen tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ägg och socker ordentligt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i äggsmeten. Vänd tillsist ned smörblandningen i smeten. Häll ned smeten i en bakplåtsklädd springform på 24 cm (jag använder DENNA). Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och gör sedan små hål i kakan så glasyren kan rinna ned. Använd exempelvis skaftet från en slev eller en gaffel.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla de andra ingredienserna och rör ihop till en slät glasyr. Bred på chokladkakan och strö över kokos. Låt stelna.
Lycka till! 🙂