Här kommer ett gammalt recept här på bloggen men som jag blev så sugen på att baka igen härom dagen. Älskade salted caramel shortbreads.. Så mycket värme och minnen från när vi bodde i Skottland som fyller min kropp när jag äter dessa. Dem fanns överallt på alla fik och jag minns hur gott jag tyckte det var. Mördegen ihop med salt kola och choklad.. Ja ni hör hur gott det låter! Supergoda! 🙂
Mördeg:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
Salted caramel:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
ca 2 tsk flingsalt
Topping:
200 g mjölkchoklad eller mörk choklad
Flingsalt
Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser och nyp ihop snabbt till en fin deg. Klä en form, 24*24 (finns HÄR) med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämt i botten och grädda mitt i ugn i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter till, tills botten blir lite gyllenbrun.
Salted caramel: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Låt koka upp och koka tills knäcken når en temperatur på 125 grader. Häll smeten över mördegen. Låt svalna.
Topping: Smält chokladen över ett vattenbad. Häll chokladen över kakan och bred ut till ett jämt lager. Låt stelna något och toppa sedan med flingsalt. Skär sedan upp i rutor. Förvara i kylen.
Lycka till! 🙂
5 svar
GOTTGÖRA
Vilken annan stl på formen fungerar?
Dem fanns överallt på alla fik och jag minns hur gott jag tyckte det var. Korrigera svenskan. Antingen skriver man DE fanns överallt eller DOM fanns överallt. Du säger väl inte MIG fanns överallt? Du säger JAG fanns överallt
Ska mördegen svalna innan kolasmeten hälls på?
Nej det behöver den inte 🙂