Inlägget innehåller annonslänkar

Äppelpajsmuffins

Vad sägs om ett gäng supersaftiga muffins fyllda med kanelstekta äpplen samt toppade med smultopping & glasyr? Otroligt goda och det slank ner både en och två hos mig när dessa var klara. Kunde inte låta bli. Det är som en äppelpaj i muffinsformat skulle man kunna säga. Muffinsen ihop med de kanelstekta äpplena ger en enorm saftighet och smak. Och som pricken över i:et får man lite crunch från smultoppingen och glasyren.

Hoppas verkligen ni vill baka dessa för de kommer garanterat göra succé hos gästerna! 🙂

Till ca 12 st:

Muffins:

100 g smör

3 ägg

1,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 krm salt

Smultopping:

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

75 g smör

Fyllning:

2 stora äpplen

2 msk socker

2 msk kanel

1-2 msk smör

Glasyr:

2 dl florsocker

1 msk vatten

0,5 tsk citronsaft

Börja med att karamellisera äpplena. Skala och skär äpplena i små bitar. Stek dem tillsammans med smör, socker och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop ingredienserna till smultoppingen.

Börja därefter med muffinsen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa under omrörning. Fyll amerikanska muffinsformar till 2/3. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre likt DENNA. Lägg en klick med de karamelliserade äpplena i mitten och strö därefter över med smulet. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ringla över muffinsen. Låt stelna.

Ät & njut! 🙂

2
19

Inlägget innehåller annonslänkar

Salted caramel shortbread

Här kommer ett gammalt recept här på bloggen men som jag blev så sugen på att baka igen härom dagen. Älskade salted caramel shortbreads.. Så mycket värme och minnen från när vi bodde i Skottland som fyller min kropp när jag äter dessa. Dem fanns överallt på alla fik och jag minns hur gott jag tyckte det var. Mördegen ihop med salt kola och choklad.. Ja ni hör hur gott det låter! Supergoda! 🙂

Mördeg:

200 g rumsvarmt smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

Salted caramel:

2 dl socker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

1 msk smör

ca 2 tsk flingsalt

Topping:

200 g mjölkchoklad eller mörk choklad

Flingsalt

Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser och nyp ihop snabbt till en fin deg. Klä en form, 24*24 (finns HÄR) med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämt i botten och grädda mitt i ugn i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter till, tills botten blir lite gyllenbrun.

Salted caramel: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Låt koka upp och koka tills knäcken når en temperatur på 125 grader. Häll smeten över mördegen. Låt svalna.

Topping: Smält chokladen över ett vattenbad. Häll chokladen över kakan och bred ut till ett jämt lager. Låt stelna något och toppa sedan med flingsalt. Skär sedan upp i rutor. Förvara i kylen.

Lycka till! 🙂

1
20