Vad sägs om ett gäng supersaftiga muffins fyllda med kanelstekta äpplen samt toppade med smultopping & glasyr? Otroligt goda och det slank ner både en och två hos mig när dessa var klara. Kunde inte låta bli. Det är som en äppelpaj i muffinsformat skulle man kunna säga. Muffinsen ihop med de kanelstekta äpplena ger en enorm saftighet och smak. Och som pricken över i:et får man lite crunch från smultoppingen och glasyren.
Hoppas verkligen ni vill baka dessa för de kommer garanterat göra succé hos gästerna! 🙂
Till ca 12 st:
Muffins:
100 g smör
3 ägg
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 krm salt
Smultopping:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
75 g smör
Fyllning:
2 stora äpplen
2 msk socker
2 msk kanel
1-2 msk smör
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
0,5 tsk citronsaft
Börja med att karamellisera äpplena. Skala och skär äpplena i små bitar. Stek dem tillsammans med smör, socker och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop ingredienserna till smultoppingen.
Börja därefter med muffinsen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa under omrörning. Fyll amerikanska muffinsformar till 2/3. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre likt DENNA. Lägg en klick med de karamelliserade äpplena i mitten och strö därefter över med smulet. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ringla över muffinsen. Låt stelna.
Ät & njut! 🙂
3 svar
Går de att frysa?
De går bra 🙂
De är i ugnen nu, ska bli spännande att smaka! Men, stämmer verkligen 2 msk kanel? Känns väldigt mycket till mängden socker och smör, 2 tsk låter mer ”nornalt”. Sen kommer jag halvera smulreceptet ifall jag gör igen, blev så mycket över.