Gillar ni mazariner kommer här ett recept som ni inte får missa! Dessa är nämligen toppade med en knäckig tosca och tillsammans blir detta så fantastiskt gott!
Till ca 20-25 st:
Mördeg:
200 g rumsvarmt smör
5,75 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
Tosca:
100 g smör
1 dl socker
4 msk ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 msk vetemjöl
150 g mandelspån
Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen. Nyp ihop med händerna till en smidig deg. Tryck ut degen i mazarinformar och ställ in i kylen. Går även bra att använda en muffinsplåt (likt DENNA) och trycka ut degen i denna.
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda denna med smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Ta ut formarna ur kylen, fyll dem till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Börja med toscasmeten medan de är i ugnen.
Tosca: Blanda alla ingredienser förutom mandeln i en kastrull. Låt koka på svag värme tills den börjar få lite lätt gyllenbrun färg (ca 5 minuter). Ta bort från plattan och tillsätt mandeln.
Ta ut mazarinerna och höj ugnsvärmen till 200 grader. Toppa dem med toscasmeten och sätt tillbaka in i ugnen i ca 8-10 minuter. Toscan ska få en fin gyllenbrun färg.
Lycka till! 🙂
5 svar
Hej! Om man vill spara lite tid och jobb, kan man köpa en färdig smördeg och använda den på samma sätt i detta recept?
Hej, har aldrig provat men det borde nog gå bra 🙂
Hej igen.. Jag menar såklart mördeg!
Behöver mazarinformarna smörjas
Om det är aluminiumformar för engångsbruk behöver du inte det. Är de formar i metall skulle jag smörja dem 🙂