Banan och choklad. Så underbart gott tillsammans! Jag tillhör dem som älskar denna kombination och vad är inte bättre än när man har bananer som börjar bli övermogna att slänga ihop en banankaka. Går snabbt och blir otroligt saftigt och gott! I den här har jag även lite grovhackad mörk choklad och har även toppat den med en chokladglasyr. Går däremot jättebra att utesluta både glasyr och chokladen i smeten om man vill.
Banankaka:
2 ägg
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 stora/ 3 små övermogna bananer
0,5 dl grädde
100 g rumsvarmt smör
50 g mörk choklad
Chokladglasyr:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
Banankaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker, vaniljsocker och ägg ordentligt pösigt och vitt. Vispa de torra ingredienserna för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Mosa ihop smöret tillsammans med bananerna. Vispa ned i smeten tillsammans med grädden. Grovhacka chokladen och rör ned i smeten. Häll smeten i en bakplåtsklädd form på ca 20 cm i diameter (jag använder DENNA) och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.
Chokladglasyr: Koka upp grädden, ta bort från plattan och lägg ner chokladen och smöret. Rör om till en slät glasyr, låt svalna något.
När kakan svalnat, häll över glasyren på kakan och låt stelna något innan servering.
Lycka till! 🙂
2 svar
Har du testat om det funkar med mandelmjöl?
Nej tyvärr..