Ett måste till jul är ris á la malta. Obligatoriskt hos oss på julafton och det är ju så himla gott! Den här gången har jag gjort en paj utav det istället och det blir lite festligare att ställa fram vid servering.
Jag har använt mig utav färdig risgrynsgröt. Går givetvis jättebra att göra sin egna också. Då skulle jag dock minska lite på gelatinet då risgrynsgröten som är färdig är lite lösare än den man gör själv. Oavsett en fantastiskt god juldessert! 🙂
Till ca 8 pers:
Botten:
200 g pepparkakor
100 g digestivekex
100 g smör
Fyllning:
500 g risgrynsgröt (jag använder färdig)
2,5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
2 tsk vaniljsocker
4,5 gelatinblad
Jordgubbssås:
500 g jordgubbar
2 msk florsocker
1 msk citronsaft
Botten: Mixa pepparkakorna och digestivekexen till ett fint smul. Smält smöret och rör ihop med smulet. Häll ned i en bakplåtsklädd springform på 20 cm (jag använder DENNA) och pressa ut i botten och upp på kanterna. Ställ in i frysen.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt. Rör ihop risgrynsgröt med vaniljsocker, vaniljpulver och florsocker. Vispa 2 dl av grädden och rör ned i risgrynsgröten. Värm 0,5 dl grädde. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och tillsätt i den varma grädden så de smälter. Rör ned blandningen i risgrynsgröten och rör om noggrant så det fördelar sig jämnt.
Ta ut pepparkaksbotten ur frysen och häll ned fyllningen i denna. Sätt in i kylen i minst 6 h.
Jordgubbssås: Strax innan servering, gör jordgubbssåsen. Koka upp alla ingredienser och mixa därefter till en slät sås. Låt svalna och häll sedan upp i en skål eller över pajen.
Lycka till! 🙂
2 svar
Gjorde denna som efterrätt på julafton, och det blev en riktig hit! Jordgubbssåsen är fantastisk till, jag struntade i sockret i såsen eftersom själva gröten är väldig söt. Det blev en väldigt bra mix av sött och syrligt.
Va roligt att höra! 🙂