Saftiga bullar med pepparkaksfyllning och en creamcheesefrosting.. Kan det bli godare och smaka mer jul? Tror nästan inte det! Sticky buns har blivit en favorit att baka då de blir så enormt saftiga och luftiga bullar och dessa var inget undantag. Dessa måste du prova 🙂
Till ca 12 bullar:
Deg:
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
25 g färsk jäst
1 msk kardemummakärnor
1 ägg + 1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
0,75 dl socker
Ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
175 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 msk pepparkakskrydda
1 nypa salt
1 msk vetemjöl
Frosting:
150 g philadelphiaost
2,5 dl florsocker
30 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
Deg: Mortla kardemummakärnorna. Värm mjölk, grädde och kardemumman i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölkblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 10 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en slät fyllning.
Utkavling: Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned 12 bitar i en bakplåtsklädd form, ca 33*23 cm – Likt denna. Lägg dem med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Frosting: Vispa philadelphiaosten och smöret krämigt med en elvisp. Häll ner florsockret och vaniljsockret och rör om till en slät frosting.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. In i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills dem får en gyllenbrun färg. Låt svalna något och toppa sedan med frostingen.
Lycka till! 🙂