Godaste klassiska semlorna

Länk till detta recept

Här kommer ett recept som enligt mig är det godaste jag vet på klassiska semlor. Vetebullarna blir perfekt saftiga och luftiga, mandelmassan är underbart krämig och till det en grädde smaksatt med ytterst lite vanilj. En sådan här med en kopp kaffe. Svårslaget! 😉

Till 16 st:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker

1 tsk stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

0,5 tsk hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl

Mandelmassa:

200 g sötmandel

2 dl florsocker

2 äggvitor

Grädde:

7 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Vetebullar: Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret. Blanda hjorthornssaltet med vetemjölet, rör ned lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter tills de blir gyllenbruna.

Mandelmassa: Mixa sötmandlarna fint. Tillsätt florsockret och mixa ihop. Tillsätt tillsist äggvitorna och mixa ihop till en krämig massa.

Montering: Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Skär av topparna på bullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna och blanda med mandelmassan och 1 dl av grädden. Fyll bullarna med mandelmassablandningen. Spritsa över med vispgrädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Ät och njut!! 🙂

Dela med dig

Ett svar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept