Hallon och choklad ihop kan vara något utav det mest klassiska men också godaste som finns ihop. Det slår aldrig fel och nu när alla hjärtans dag närmar sig tänkte jag, varför inte göra en kärleksmumstårta fast med en hallonglasyr istället för en chokladglasyr. Resultatet blev det här och det blev sååå gott och vackert!
Till ca 10 pers:
Chokladkaka:
200 g smör
50 g mörk choklad
2 dl mjölk
3 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Hallonglasyr:
150 g smör
4,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g hallon
Topping:
1 dl riven kokos
Chokladkaka: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Smält smöret och den mörka chokladen tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ägg och socker ordentligt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i äggsmeten. Vänd tillsist ned smörblandningen i smeten. Häll ned smeten i en bakplåtsklädd springform på 24 cm (jag använder DENNA). Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och gör sedan små hål i kakan så glasyren kan rinna ned. Använd exempelvis skaftet från en slev eller en gaffel.
Hallonglasyr: Börja med att koka upp hallonen i en kastrull. Sila därefter bort kärnorna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Tillsätt hallonen och blanda ihop till en slät glasyr.
Ta fram chokladkakan, är den lite toppig kan man skära bort toppen för att få en jämnare tårta. Bred på glasyren över chokladkakan och strö över kokos. Låt stelna.
Lycka till! 🙂