Kärleksmums kan vara bland det godaste som finns och nu när påsken närmar sig ville jag göra en variant som passar bra till högtiden. Resultatet blev det här, en citronmumstårta! Saftig citronkaka toppad med en glasyr bestående av både citron och vit choklad. Alldeles underbar och perfekt att baka om man är några fler.
Till ca 10 pers:
Citronkaka:
150 g smör
50 g vit choklad
2 dl mjölk
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Zest från 1 citron + saft från en halv citron
Glasyr:
100 g smör
50 g vit choklad
3,5 dl florsocker
Zest från 1 citron + saft från en halv citron
Topping:
1 dl kokos
Citronkaka: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Smält smöret och den vita chokladen tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ägg och socker ordentligt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i äggsmeten. Vänd tillsist ned smörblandningen samt citronzest och citronsaft. Häll ned smeten i en bakplåtsklädd springform på 24 cm (jag använder DENNA). Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och gör sedan små hål i kakan så glasyren kan rinna ned. Använd exempelvis skaftet från en slev eller en gaffel.
Glasyr: Smält smöret och den vita chokladen i en kastrull. Tillsätt alla de andra ingredienserna och rör ihop till en slät glasyr. Bred på citronkakan och strö över kokos. Låt stelna.
Lycka till! 🙂
6 svar
Hej! Går det bra utan att ha i vitchoklad?
Det går bra, godast dock med den vita chokladen i 🙂
Funkar det att göra denna på en plåt? 😊
Absolut men måtten kommer bli lite annorlunda beroende på storleken på plåten 🙂
Funkar det att byta mjöl mot glutenfritt mjöl?
Jätteledsen för sent svar. Har aldrig provat själv men det bör inte vara några problem.