INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Sticky buns med rabarber & kardemummacrunch

Länk till detta recept

Håll i hatten för här kommer ett recept på några alldeles otroligt goda bullar. Saftiga, somriga bullar fyllda med rabarber och kardemumma. Dessa fick högsta betyg av alla som fick smaka.

På förhand kan det se ut att vara många moment och lite krångligt. De tar absolut lite tid att göra men är inte så krångligt som man kan tro. Mycket kan man förbereda under tiden bullarna jäser.

Till ca 12 st:

Deg:

75 g smör

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

25 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

0,75 dl socker

Ca 7 dl vetemjöl

0,5 msk kardemummakärnor

Fyllning:

150 g mjukt smör

1 dl socker

Ca 0,5 dl kardemumma (efter smak)

0,5 tsk majsstärkelse

Rabarberkompott:

250 g rabarber

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

Kardemummacrunch:

1 dl havregryn

50 g smör

0,5 dl socker

1 tsk mald kardemumma

Glasyr:

1,5 dl florsocker

1 msk vatten

1 tsk vaniljsocker

  1. Deg: Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
  2. Rabarberkompott: Börja sedan med rabarberkompotten. Skölj rabarbern och dela sedan i centimeterstora bitar. Vill man först ansa den går det bra men då försvinner den vackra röda färgen. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka tills rabarbern mjuknat. Ta bort från plattan och mixa till en slät kompott. Häll upp en skål och låt svalna.
  3. Fyllning & utbakning: Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned bitarna i en avlång form, mått ca 25×35 likt DENNA med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Går även bra att använda en kvadratisk form som jag gjorde denna gång men upplever det bättre att använda en avlång form då bullarna blir bättre gräddade då.
  4. Kardemummacrunch: Lägg alla ingredienser i en stekpanna. Blanda ihop och rosta på medelvärme tills crunchet får en gyllenbrun färg. Lägg upp på en tallrik och låt svalna.
  5. Gräddning: Sätt ugnen på 225 grader. Spritsa rabarberkompott i mitten på bullarna (tryck ned toppen på tyllen eller spritspåsen i hålet på bullen och fyll med rabarberkompott. Sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en slät glasyr. Ringla över bullarna när dem svalnat. Toppa därefter med kardemummacrunchen.
  7. Ät & njut! 🙂

Kram Hanna

Dela med dig

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept