Här kommer ett recept på en underbar sötsyrlig citroncheesecake med färska jordgubbar. Inte bara god utan också vacker att titta på. Kräver dessutom inte mycket jobb att göra och går att förbereda. Dock ska denna helst ätas samma dag eller senast dagen efter p.g.a. att jordgubbarna blir lite blöta om de får stå för länge. En perfekt tårta att göra till midsommar! 🙂
Till ca 8 personer:
Botten:
14 (plus 2 st till dekoration) digistivekex
100 g smält smör
0,25 dl socker
Fyllning:
3 gelatinblad
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Zest och saft från 1 citron
Ca 1/2 liter färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
Botten: Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det tillsammans med sockret. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en springform, 20 cm likt DENNA i diameter, Platta till ytan och sätt in i frysen.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ihop philadelphiaost, crème fraîche, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Värm citronsaften och blanda ner gelatinbladen i denna. Häll ner i resten av fyllningen tillsammans med citronzest och blanda väl.
Skiva ungefär hälften av jordgubbarna på hälften och placera dem längs med kanterna in i mitten (se bild nedan). Häll över fyllningen och sätt in i kylen i ca 3-4 timmar.
Vid servering. Toppa tårtan med vispad grädde, färska jordgubbar och smulad digestivekex.
Lycka till! 🙂