Marängtårta i långpanna

Länk till detta recept

Här kommer ett recept på en enkel, otroligt god och smidig marängtårta som räcker till många. Perfekt att bjuda på till midsommar, sommarkalas m.m. Den består utav en marängbotten fylld med rispuffar, toppad med vaniljgrädde, jordgubbskompott och färska jordgubbar. Går givetvis bra att toppa med andra bär och frukter lite beroende på säsong.

Marängbotten går att förebereda dagen innan, likaså jordgubbskompotten. Sedan är det bara att montera ihop tårtan samma dag som den ska ätas 🙂

Marängbotten:

6 äggvitor

3 dl socker

4 dl rispuffar

1,5 tsk ättika

1,5 msk maizena

Vaniljgrädde:

7,5 dl vispgrädde

Ca 2 msk vaniljsocker (efter tycke och smak)

Jordgubbskompott:

500 g jordgubbar (går bra med frysta)

1 dl florsocker

2 msk citronsaft

Topping:

Ca 1 liter jordgubbar

100 g pistagenötter (går att utesluta)

Mynta

Marängbotten: Sätt ugnen på 125 grader (varmluft). Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Häll ner lite strösocker i taget under vispning tills du får en slät och glansig maräng. Tillsätt maizena och ättika och fortsätt vispa. Rör ned rispuffarna. Bred ut marängen på en bakplåtsklädd plåt. Sätt in i ugnen i ca 1-1,5 timme. Stäng av och låt stå kvar i ugnen på eftervärmen. Låt därefter svalna.

Vaniljgrädde: Vispa grädde och vaniljsocker till en lagom fast konsistens.

Jordgubbskompott: Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Låt koka tills jordgubbarna blivit ordentligt mjuka. Ta bort från plattan och mixa ihop till en slät konsistens. Häll upp i en burk och låt svalna.

Montering: Toppa marängbotten med vaniljgrädden. Häll över jordgubbskompotten ovanpå grädden och toppa därefter med jordgubbar, grovhackade pistagenötter och mynta.

Lycka till! 🙂

Dela med dig

Ett svar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept