Hösten är på ingång och de mesta jag är sugen på är något med äpplen. Fullkomligt älskar att baka med äpplen då det finns så mycket man kan göra. Här kommer ett recept på segkladdiga blondies fyllda med karamelliserade äpplen. Enkla att svänga ihop och blir så enormt goda! 🙂
Till ca 16 st:
Karamelliserade äpplen:
2 äpplen (ca 200 g)
0,5 dl muscavadosocker
30 g smör
1 tsk kanel
Blondies:
3 ägg
150 g smält smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
150 g smält vit choklad
Topping:
Ca 4 dl grädde
1 msk vaniljsocker
Kanel
Karamelliserade äpplen: Skala och skär äpplena i små bitar. Stek tillsammans med muscavadosockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena blivit mjuka och blandningen fått en seg konsistens. Tar ca 10 minuter, lite beroende på hur stora äppelbitar man har. Låt svalna något.
Blondies: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform (24*24, likt denna) med bakplåtspapper. Smält smör i en kastrull och tillsätt den vita chokladen och låt smälta långsamt, rör om och låt sedan svalna något.
Vispa ihop socker, ägg och vaniljsocker. Tillsätt chokladblandningen och vispa den tills det blandat sig. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ner dem i smeten och rör om. Vänd ner de karamelliserade äpplena och rör om försiktigt. Häll ner i formen.
Sätt in i ugnen och grädda i mitten i ca 20 minuter. Låt svalna och sätt sedan in den i kylen en stund så den blir lite fastare i konsistensen innan du skär upp i rutor.
Vid servering, vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Toppa rutorna med grädden och pudra över lite kanel.
Lycka till!
2 svar
Kan man karamellisera i strössocker eller annat (sirap?) om man vill slippa köpa muscovadsaker endast för detta recept? 😅
Absolut de går jättebra 🙂