Vill du baka en riktigt saftig långpannekaka som är fylld med karamelliserade äpplen och mandelmassa samt toppad med en maräng smaksatt med kanel ska du spana in den här! Så fantastiskt god och smidig att baka till många! Tror inte någon skulle bli besviken av att bli serverad en sådan här kaka! 🙂
Karamelliserade äpplen:
300 g äpplen (ca 2 stora)
0,5 dl muscavadosocker
30 g smör
2 tsk kanel
Kaka:
2 ägg+2 äggulor
150 g smör
2,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
1 dl vispgrädde
Kanelmaräng:
4 äggvitor
2 tsk kanel
2 dl socker
Karamelliserade äpplen:
- Skala och skär äpplena i små bitar.
- Stek tillsammans med muscavadosocker, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena blivit mjuka och blandningen fått en seg konsistens. Tar ca 10 minuter, lite beroende på hur stora äppelbitar man har. Låt svalna något.
Kaka:
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör och socker mjukt.
- Tillsätt 2 hela ägg och 2 äggulor (spara de 2 äggvitorna till marängen) och vispa ordenligt.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten under omrörning.
- Häll i grädden och rör om till en jämn smet.
- Vänd ner hälften av äppelbitarna i smeten och rör om försiktigt.
- Häll smeten i en långpanna på ca 25*35 cm (jag använder DENNA) klädd med bakplåtspapper och lägg på resten av äpplena på toppen.
- Avsluta med att toppa med grovriven mandelmassa.
- Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den fått en fin färg och är nästan helt klar.
Maräng:
- Vispa äggvitorna tillsammans med kanel till ett fast skum. Tillsätt lite socker i taget samtidigt som du vispar. Vispa tills du får en fast och glansig maräng.
- Bred på marängen över kakan och sätt in i ugnen i ca 5-10 minuter igen. Ta ut och skär upp i rutor.
Lycka till! 🙂