Här kommer ett recept på en så krämig och god citroncheesecake med blåbärskompott och oreobotten. Blåbär och citron ihop är en kombination som jag tycker är så god och frisk tillsammans och här med oreobotten blir det en magiskt god dessert!
Till ca 8-10 bitar
Botten:
1,5 paket oreos (de som har extra mycket kräm)
Fyllning:
3 gelatinblad
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Zest och saft från 1 citron
Blåbärskompott:
250 g färska eller tinade blåbär
0,5 dl socker
1 tsk potatismjöl eller maizena
Saft från en liten citron
Fyllning:
- Klä botten på en springform (jag använder DENNA). Mixa oreos till smulor och fyll botten. Pressa ut till en jämn och fast botten. Sätt in i kylen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Blanda ihop philadelphiaost, crème fraîche, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
- Värm citronsaften och blanda ner gelatinbladen i denna. Häll ner i resten av fyllningen tillsammans med citronzest och blanda väl.
- Häll fyllningen över oreobotten.
- Sätt in i kylen i ca 3-4 timmar.
Blåbärskompott:
- Koka upp blåbär, citronsaft och socker i en kastrull. Låt stå och småkoka i en minut. Ta lite av saften från blåbären i kastrullen och blanda ut med potatismjölet i en liten skål alt. glas. Häll ned redningen i kastrullen och rör om till lagom fast konsistens. Häll upp en skål och låt svalna.
- När cheesecaken stelnat, ta ut den och toppa med blåbärskompotten. Servera direkt eller sätt in i kylen en stund till så kompotten får sätta sig något mer.
Lycka till! 🙂