Här kommer årets första julrecept: Supersmarriga saffranskokosblondies med hallongrädde. För en julälskare som mig känns det fantastiskt att det är mindre än 1 månad kvar till första advent och allt jag planerar och bakar just nu är olika julrecept. Dessa är perfekta att bjuda på till adventsfikat men går precis lika bra att servera som en god juldessert.
Till ca 16 st:
3 ägg
150 g smält smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 påse saffran (0,5 g) + 1 msk vatten
150 g smält vit choklad
100 g kokos
Hallongrädde:
5 dl vispgrädde
250 g hallon (går bra med både frusna och färska)
2 msk socker
Saffranskokosblondie:
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform (24*24, likt DENNA) med bakplåtspapper. Smält smör i en kastrull och tillsätt den vita chokladen och låt smälta långsamt.
- Vispa ihop socker, ägg och vaniljsocker.
- Tillsätt smör och chokladblandningen och vispa tills det blandat sig.
- Blanda saffran med 1 msk vatten och tillsätt i smeten.
- Blanda därefter de torra ingredienserna för sig och tillsätt i smeten. Vispa ihop till en jämn smet.
- Häll ner i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.
Hallongrädde:
- Värm hallonen tillsammans med sockret i en kastrull. Häll upp i en skål och låt svalna.
- Vispa grädden lagom tjock.
- Rör ned hallonen i grädden och servera tillsammans med kakan.