Här kommer ett gudomligt gott recept på en julig variant av de populära segknäckiga havrerutorna. Nämligen pepparkakshavrerutor med choklad. Otroligt goda och lite smått beroendeframkallande. Det går bra att använda sig utav både mjölkchoklad och mörk choklad. Det är lite efter tycke och smak.
Jag använde en kvadratisk form på ca 24 cm i diameter (likt DENNA), vilket gjorde dem lite högre. Vill man så går det jättebra att göra dessa i en långpanna också på 30×40 cm. Då blir de däremot ganska platta men oavsett vilket blir de supergoda!
200 g smör
6 dl havregryn
2 dl socker
3 msk mjöl
2 msk grädde
3 msk sirap
2 msk pepparkakskrydda
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 g choklad (mörk eller mjölkchoklad)
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner sirap och grädde i denna.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt smörblandningen. Rör ihop till en jämn smet.
- Tillsätt den grovhackade chokladen och rör om.
- Klä en bakform på ca 24 cm eller en långpanna med bakplåtspapper. Häll smeten i formen eller långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 15-25 minuter beroende på storlek på formen. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor.
Lycka till! 🙂