Semmelsäsongen är här och de är jag så glad för! Jag som älskar semlor 🙂 Som alltid tycker jag det är så kul att prova på nya varianter och här kommer årets första: Semmelsnittar! Underbara kardemummasnittar toppade med en hemmagjord mandelmassa (går givetvis bra med köpt också) och vispad grädde, florsocker samt grovhackade mandlar. Alldeles, alldeles underbara! Dessa blev verkligen så enormt goda och inte alls lika mäktiga som klassiska semlor. Kanske man t.o.m. kan ta två? 😉
Till ca 15-20 st:
120 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
Mandelmassa:
200 g sötmandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
Topping:
3 dl vispad grädde
Florsocker
Grovhackad mandel
Snittar:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör, vaniljsocker och socker pösigt.
- Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver för sig och rör ned dessa i smeten. Vispa ihop.
- Rulla ut degen och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Använd gärna en bakplåt för jämnare gräddning (jag har DENNA). Går jättebra att dela degen och göra två längder också. Gör en fördjupning i mitten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills de blir gyllenbruna.
- Ta ut och skär upp i snittar medan de fortfarande är varma
Mandelmassa:
- Mixa sötmandlarna fint.
- Tillsätt florsockret och mixa ihop.
- Tillsätt tillsist äggvitorna.
- Mixa ihop till en krämig massa.
Topping:
- Vispa grädden fast. Lägg en klick mandelmassa på varje kaka.
- Spritsa eller lägg en klick grädde ovanpå. Strö över grovhackad mandel och avsluta med att sikta över florsocker.